Artykuly spozywcze foodstuffs

Artykuły spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu planowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w spraw, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest formą groteskową.

Bioveliss Tabs

Pomysłów na ostatnie, w który system zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest mocno, a jedynym z nich jest wielokrotne przedłużenie jego mocy poprzez pakowanie próżniowe. Istnieje toż mechanizm, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego typu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki przygotowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub przystosowanie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z cieplejszej folii, tymże bardziej silny), powinny posiadać atesty spożywcze i osiągać wymogi PZH. Folia PA/PE charakteryzuje się dużą siłą mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą klasą (zbudowana z profesjonalnej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna formę i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie zastosowanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, ale też produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego towaru (nie zmieniają smaku i zapachu, nie nadają mu własnych wartości), niektóre dodają się od odmrażania życia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to niezwykła forma na ograniczenie marnotrawstwa. Tymże znacznie, że pakowanie próżniowe można wykorzystywać dodatkowo w polach domowych.