Odpowiednia odporność organizmu jest wynikiem prawidłowej diety oraz suplementacji. Aby to osiągnąć wiele osób decyduje się na stosowanie ziół. Jednym z nich jest jeżówka purpurowa. Wyjaśniamy, jaki jest wpływ tej ozdobnej rośliny na ludzki organizm.
Jeżówka purpurowa – najważniejsze informacje
Echinacea zwana jeżówką purpurową to roślina należąca do rodziny astrowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej i od setek lat znajduje zastosowanie w medycynie ludowej. Miejscowi Indianie wykorzystywali ją do leczenia kaszlu, bólów zębów, zatruć, ukąszeń przez owady i wielu innych dolegliwości. Dbając o odporność należy spożywać odpowiednie witaminy i minerały, jak również inne związki, które można znaleźć w omawianej roślinie. Są to między innymi flawonoidy, polisacharydy, inulina oraz cynaryna. W dzisiejszych czasach jeżówka zyskuje na coraz większej popularności, a produkty ją zawierające cieszą się dużym popytem.
Wpływ jeżówki na organizm
Regularnie stosowana jeżówka purpurowa wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Najważniejszą z nich jest pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Roślina pomaga w walce organizmu z niekorzystnymi czynnikami pochodzącymi ze środowiska zewnętrznego. Zawiera aktywne związki, które uczestniczą w mechanizmach obronnych wspomnianego układu. Z tego powodu stanowi idealny dodatek do diety w czasie okresu jesienno-zimowego. Ponadto jeżówka wykazuje wiele innych pozytywnych właściwości, są to między innymi:
- przyśpieszenie przemiany materii,
- redukcja stanów zapalnych,
- wspomaganie pracy układu krążenia,
- ochrona skóry przed powstawaniem zmarszczek i innych problemów,
- regulowanie pracy układu nerwowego,
- przyspieszenie procesu gojenia się ran.
Zastosowanie jeżówki purpurowej
Jak widać systematyczne stosowanie jeżówki purpurowej przynosi wiele korzyści dla ludzkiego organizmu. Suplement stworzony na jej bazie jest polecany osobą, które są podatne na przeziębienia oraz ataki wirusów grypy. Jeżówka może być przyjmowana w wielu formach, takich jak kapsułki, napary, wywary, a nawet nalewki. Ważne aby nie przekraczać dawek zalecanych przez producenta. Przyjmuje się, że suplementacja jeżówką powinna trwać od 6 do 8 tygodni. Po tym czasie należy zastosować dwutygodniową przerwę, ponieważ nadmiar związków zawartych w opisywanej roślinie może być szkodliwy dla organizmu. Należy zaznaczyć, że jeżówka nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, osoby po przeszczepach, astmatyków oraz dzieci poniżej 12 roku życia.
Więcej artykułów
Do czego służą rękawice antyprzecięciowe?
Zgrzewarka do blach – hit czy kit?
Odzież BHP